logo

FotoMaČak – Kakve teme očekivati?

Već i vrapci na grani znaju da će biti 18 tema na FotoMačku. No, što očekivati ? Kakve teme i skrivene mete?

Teme FotoMaČka su zamišljene su kao vrlo široki fotografski zadaci, koji daju natjecatelju veliku slobodu i potiču na kreativnost. Pedznanja, osim rukovanje vlastitim fotoaparatom nisu potrebna. Naziv teme može se protumačiti doslovno ili preneseno, kako natjecatelju najbolje odgovara. Bitna je dobra fotografija. Teme namjerno nećemo obznaniti do početka FotoMaČka. Računamo na element iznenađenja, gdje će natjecateljska kreativnost i snalažljivost doći na vidjelo.

Ne morate brinuti, što niste iz Čakovca. Fotomaraton će se odvijati u Čakovcu, ali neće tematski biti vezan uz Čakovec. Čakovec će poslužiti kao zajednička kulisa svim fotografija. Svejedno, pripremit ćemo i obilnu pomoć natjecateljima koji su prvi put u Čakovcu, tako da se osjećaju kao doma.

Ukupno je osamnaest tema i teško je da ćete imati inspiraciju da svih osamnaest tema obradite kvalitetno. No to nije važno, jer niste dužni za svaku temu ponuditi fotografiju. Ako ne ide, ne ide. Preskočite temu. Ima ih još dosta, tako da si možete odabrati temu, koja Vam bolje odgovara.

Skrivene mete su pak artefakti (kipovi, zgrade, detalji i slično) koje možete naći u Čakovcu. Njih je dovoljno samo pofotkati, ne vodeći brigu o umjetničkom dojmu. Dovoljan je dokaz da ste ih našli, a možda Vam bodovi od skrivenih meta pomognu u ukupnom plasmanu. Šire područje gdje potražiti skrivene mete bit će naznačeno na karti. Opet, domaći natjecatelji neće ni tu imati prednost, jer se radi o lako uočljivim artefaktima, pored kojih mnogi prolaze svakodnevno, a opet ih ne registriraju da postoje. Vjerujem, da ni svi članovi Fotokluba Čakovec ni Fotomotive neće znati gdje je što.

Ne strahujte da li je Vaša fotooprema dovoljno dobra. Dobra fotografija je dobra fotografija, bez obzira čime je napravljena. Dobru fotografiju čine dobra ideja, zanimljiv motiv, dobar kadar, izbalansirano svjetlo. Pokažite nam fotoparat koji ima “gumbiće” za podešavanje tih stavki, jer mi ga još dosad nismo vidjeli.

U svakom slučaju: ne paničarite i ponesite ručnik.

  • Share