logo

FotoMaČak – Upoznajte Čakovec

Za sve avanturiste koji se žele okušati u FotoMačku, i oni koji će to tek postati, donosimo par korisnih informacija vezanih uz Čakovec, zajedno s galerijom fotografija što Vas u Čakovcu može dočekati.

ČakovAc ne postoji. Postoji ČakovEc (Čakovec m. G Čakovca). Istini na volju, postoje dva. Jedan je original, drugi je u Češkoj. Čakovec je glavni grad Međimurja, najmanje županije, smještene između Mure i Drave. Međimurje je dio Republike Hrvatske, ne pripada Zagorju, a ni Sloveniji. Međimurje je poznato po proizvodnji krumpira i otud latinski naziv Terra Kromperra. U Međimurju su česte pomrčine Sunca uzrokovane golemom krumpirovom zlaticom (lat. Leptinotarsa decemlineata), koja ga nadlijeće s vremena na vrijeme. Za dolazak u Međimurje nisu Vam potrebne vize ni isprave, međutim razmišlja se uvođenju kontrolne točke na dravskom mostu.

Službeni jezik je međimurski kajkavski, kojeg ne treba mijenjati s drugim kajkavskim narječjima, i nikako sa slovenskim jezikom. Karakterizira ga ekavica s međimurskim glasom “otvorenim e”. Glasovi karakteristični za Zagorje ä, ë i ü, se ne koriste u Međimurju (unatoč popularnoj zabludi) pa ih nemojte koristiti, ako pokušavate skinuti naglasak, jednostavno da ne ispanete blesavi (ovo je dobronamjeran savjet). Siguran pokazatelj da ste u Međimurju je kad čujete rječcu ve(značenje: sad)  u svakodnevnom govoru, koja je karakteristična samo za Međimurje,

U nastavku slijedi nekoliko različitih kadrova iz Čakovca i neposredne okolice koji Vam mogu poslužiti za inspiraciju i ideje.

 

dsc_0096

Kontrolna točka 1: Početak i kraja FotoMačka

dsc_0098

dsc_0099

dsc_0102

Centar grada: isključivo pješačka zona

dsc_0110

Kontrolna Točka 2 : Desno ulaz u KT2, lijevo Restoran Pilka

dsc_0126

Put Kontrolne Točke 3

dsc_0072

Put Konrolne Točke 3: nadvožnjak

dsc_0132

Kontrolna točka 3

dsc_0050

Šuma na sjeveru Čakovca

dsc_0038

Usjevi i putevi na sjeveru Čakovca

dsc_0083

Zapadna industrijska zona i želježnički kolodvor

dsc_0136

Ergela konja na jugu Čakovca

  • Share